Dynamic People > Verschillen tussen de ERP systemen Dynamics AX en NAV

Verschillen tussen de ERP systemen Dynamics AX en NAV

Wereldwijd zijn er meer dan 120000 succesvolle Microsoft ERP implementaties. Dynamics AX is ontwikkeld voor grote organisaties en is uitgerust voor het ondersteunen van grote en snel groeiende organisaties, die te maken hebben met end-to-end operaties (distributie, retail, productie etc.) en complexe business processen.

NAV is gebouwd voor kleine en middelgrote organisaties. Dynamics NAV is uitermate geschikt voor bedrijven die een minder complexe procesvoering hebben.

Toch komt het voor dat AX succesvol is geïmplementeerd  bij kleine en middelgrote ondernemingen en NAV bij grote organisaties. Naarmate het bedrijfsproces ingewikkelder wordt zoals bijvoorbeeld bij fabricage (Manufacturing) of MRO: Onderhoud, Reparatie en Revisie processen is het zeer belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen Dynamics NAV en AX. Het begrijpen van de nuances tussen deze systemen, zorgt uiteindelijk voor een betere ROI. Op het eerste gezicht lijken AX en NAV veel op elkaar zeker, nu AX ook als Cloud oplossing beschikbaar is geworden.

Tabel: Verschillen tussen de ERP systemen Dynamics AX en NAV

Functionaliteit

Dynamics NAV

Dynamics AX

Focus

zoek icon

 • Middelgrote en kleine ondernemingen met eenvoudige processen en een beperkt aantal sites.
 • Industrie specifieke oplossingen die door MS-partners worden aangeboden
 • Beschikbaarheid van vele industrie specifieke add-ons, die inspelen op de behoeften van evenzoveel niches. De industrie specifieke laag is partner specifiek. Hoe meer type processen geautomatiseerd dienen te worden (bijvoorbeeld: productie of distributie in combinatie met retail), hoe meer lagen (en dus add-ons) er aan de standaard NAV-laag toegevoegd dienen te gaan worden.
 • Grote nationale en internationale ondernemingen met complexe bedrijfsvoering.
 • Industrie specifieke oplossingen (consumer goods, process manufacturing, discrete manufacturing, Food etc.) die door Microsoft worden aangeboden en door gecertificeerde MS-partners geïmplementeerd kunnen worden.

Projecttype

proces icon red

 • Projectteam is vaak kleiner
 • Het proces is wat makkelijker te overzien en daardoor een snellere uitrol.

Neemt niet weg als NAV internationaal wordt uitgerold of wordt aangevuld met add-ons voor het ondersteunen van processen, de genoemde punten die bij AX zijn benoemd ook hier van toepassing kunnen zijn.

 • Langere doorlooptijd: door multi site/land meer afstemming nodig.
 • Belangrijk is het strikt naleven van een projectimplementatie methodologie.
 • Meer opleiding/training van gebruikers is vereist.
 • Meer verander management.

Database

database icon green

Elke company heeft een eigen SQL database.

Alle company’s zitten in 1 SQL database.

Intercompany

office icon red

NAV ondersteunt het afhandelen van verschillende transacties tussen entiteiten (bijvoorbeeld inkoop bij A is verkoop bij B).  Naarmate het proces ingewikkelder wordt dienen vaak ook add-ons ingezet te gaan worden.

Werkt zeer goed bij complexe internationale omgevingen met veel onderlinge transacties. Microsoft Dynamics AX is standaard uitstekend uitgerust om in meerdere landen uitgerold te worden vanuit een centrale setup. Dit gaat sneller en tegen lagere kosten dan bij NAV. Ook zijn er geen extra add-ons nodig.

Manufacturing operations

facturing icon

Alleen discrete manufacturers

Performance

performance icon red

NAV is meer gericht op gedecentraliseerde activiteiten die wat minder belastend zijn voor het systeem.

 • AX verwerkt volledig gecentraliseerde processen en verstrekt diepgaande inzichten van de onderneming, dochterondernemingen (per land).
 • Een grotere investering is vereist in de infrastructuur, dit voor het leveren van optimale prestaties en dit zal ook doorlopend gemonitord dienen te gaan worden.

Mobility

Mobility icon yellow

NAV is hiermee eerder begonnen dan AX en het werkt volledig samen met Ofice365 en CRM. Daarnaast zijn er vele add-ons die gebruikt kunnen worden voor het verrijken of het branche specifiek maken van de ERP oplossing.

AX komt binnenkort uit met AX 7, een volledige Cloud oplossing van AX die ook samenwerkt met Office365 en CRM. AX heeft wel al geruime tijd Apps die met AX on-premises communiceren.

NAV mist bijvoorbeeld:

 • Fully Integrated Document Management
 • Compliance Management
 • Product Configuration
 • Payroll
 • Bar Coding
 • Time & Expense
 • AX is gericht op het onderhoud van de behoeften van de klanten.
 • de superieure integratie tussen Dynamics AX Project management en productie-functionaliteiten.
 • Biedt zeer uitgebreide en diepgaande functionaliteiten.

Deployment wijze

deployment icon red

On premises en Cloud. Volledig geïntegreerd met Office365 en CRM.

 • On-premises:  t/m AX2012R3 (of partner hosted)
 • met de komst van AX7 ook Cloud based die volledig is geïntegreerd met Office365 en CRM.

Kosten

cost icon yellow

NAV maakt voor 80% gebruik van de core business logica en is daardoor minder veeleisend. Er zijn vele kant en klare branche specifieke oplossingen waardoor implementatie tijd korter is en gewerkt kan worden met een klein projectteam.

AX maakt voor 95% gebruik van de core business logica. Het is daardoor een veel gecompliceerde applicatie dan NAV en kostbaarder om het te implementeren en onderhouden.
Dynamics AX implementaties duren over het algemeen langer en hebben meer hardware nodig. Daarnaast dient het projectteam uit o.a. een ervaren projectleider en diverse senior implementatie consultants te bevatten.

Als afsluiter – het is belangrijk om ook naar de toekomst te kijken, zijn er overnames op komst, uitbreiding van personeel, nieuwe processen, diversificatie van de productenlijn of geografisch uitbreidingen met vestigingen/sites in het buitenland. Dit zijn zaken die de keuze van NAV versus AX kunnen beïnvloeden.

Vindt u het lastig om te kiezen dan helpen wij u graag. Wij kunnen niet alleen adviseren of een POC (Proof Of Concept) opleveren maar wij kunnen u ook uitnodigen voor een referentie bezoek bij 1 van onze klanten met een vergelijkbare proces/bedrijfsstructuur.