Home / Nieuws / Wat is CPQ en wat kan ik ermee?
23 juni 2020
Door: Eline Blom

Wat is CPQ en wat kan ik ermee?

CPQ logo transparent

Wat is CPQ en wat kan het betekenen voor jouw bedrijf?

Waarschijnlijk komt de term CPQ je bekend voor, ooit wat van gehoord of gelezen. CPQ gaat vaak hand in hand met voordelen zoals: sneller verkopen, minder fouten maken, hogere conversieratio’s en verbeterde marges. Maar wat is CPQ precies en wat kan het voor jouw bedrijf betekenen?

 

Configure, Price, Quote

CPQ staat voor Configure, Price, Quote.

Configure, configureer het product of de dienst in een gebruiksvriendelijke interface

Price, een prijs koppelen aan het specifieke product of de specifieke dienst. De prijs varieert afhankelijk van de gekozen opties.

Quote, het genereren van een nauwkeurige professionele offerte als onderdeel van een geautomatiseerd proces.

CPQ Software helpt verkopers eenvoudig en nauwkeurig de prijs van complexe goederen te laten bepalen. Hiermee kunnen bedrijven producten of diensten configureren op basis van mogelijkheden, kosten, kortingen, concurrentie en lokale factoren. Om vervolgens een accurate offerte voor hun klant te maken. CPQ wordt gebruik voor zowel producten als diensten. De Dynamic Configurator wordt bijvoorbeeld gebruikt door zowel een trapliftproducent als een fietsretailer.

 

Waarom CPQ?

Als je bedrijf groeit, je productaanbod groeit of het product dat je aanbiedt een hoge complexiteit en veel varianten heeft, kan het behoorlijk ingewikkeld zijn om in korte tijd nauwkeurige offertes te maken en beheren. Werken vanuit enkel Excel sheets is dan geen optie meer. Niet alleen bespaart de software je kostbare tijd, maar configuratie via CPQ neemt ook de noodzaak weg om elk detail van jouw producten te kennen. Bijvoorbeeld of kleur A wel of niet compatibel is met model B of C. En bespaar dus tijd, die normaal wordt besteed aan de prijsberekening en het maken van een goed ontworpen offerte.

 

VERKOOP SNELLER

Eén van de meest genoemde voordelen van CPQ: sneller verkopen. Door verminderde verspilde tijd door onderzoek, prijsstelling en het schrijven van een offerte, geef je gas op jouw salesproces. In slechts enkele minuten heb je de juiste configuratie en bijbehorende prijs. Aan de andere kant moet je rekening houden met “het momentum”. De focus van je potentiele klant op jouw aanbod is beperkt in tijd en externe factoren kunnen de situatie van je klant veranderen en ze laten besluiten dat ze hun geld anders gaan uitgeven. Je kunt je dit goed voorstellen in deze crisis tijden. Zeker nu is het belangrijk snel een nauwkeurige offerte klaar te hebben!

 

STAND-ALONE EN GEÏNTEGREERD

CPQ-oplossingen kunnen probleemloos als stand-alone oplossing worden ingezet. Dat levert je al veel voordelen op. Maar geïntegreerd met en binnen je CRM– en ERP-systeem biedt het je meer. Wanneer de verkoop is gesloten, beschikt je backoffice onmiddellijk over alle noodzakelijke en nauwkeurige informatie. Een configuratie aan de hand van regels creëert bestellingen met producten die leverbaar zijn. Jouw logistieke afdeling ontvangt stuklijsten (Bill of Material) van de configurator om hun proces direct te starten.

 

Welke oplossing?

Er zijn verschillende CPQ-oplossingen op de markt. Dynamic People gebruikt de Dynamic Configurator. Een CPQ-oplossing ontwikkeld door Dynamic Products en volledig geïntegreerd binnen Dynamics 365 (CRM en ERP). De software dealt met gemak met complexe bedrijfsregels.

Wil jij weten hoe jouw bedrijf profiteert van een CPQ-oplossing? Neem contact met ons op via 020-3032470 of stuur een mailtje naar: info@dynamicpeople.com