Home / Nieuws / ER voor beginners: Een vereenvoudigde handleiding voor Microsoft Dynamics Electronic Reporting
3 mei 2023
Door: Simon van Dijk

ER voor beginners: Een vereenvoudigde handleiding voor Microsoft Dynamics Electronic Reporting

Inleiding

Als functioneel consultant of zakelijke gebruiker moet je je eigen bewust zijn van het belang van periodieke rapportages en betalingen. Het beheer van deze rapporten en betalingen kan echter een complexe onderneming zijn, vooral wanneer je te maken hebt met verschillende gegevensbronnen en in/uitvoer formaten. Gelukkig vereenvoudigt Microsoft Dynamics Electronic Reporting (ER) de rapportageprocessen door de creatie en het onderhoud van elektronische rapporten en betalingen te stroomlijnen. In deze blog vertellen we je er alles over!

 

Hoe ER werkt

ER is een eenvoudig hulpmiddel waarmee je gegevens kunt halen uit verschillende bronnen, waaronder Excel, SQL Server-databases en XML-bestanden. Zodra je de gegevens hebt, kun je ze in kaart brengen in een model van een specifiek domeingebied, en elektronische opmaakstructuren definiëren met behulp van gegevens en algoritmen. Vervolgens kun je de formaat elementen koppelen aan het gegevensmodel. En dat is het wel zo’n beetje!
ER ondersteunt zowel uitgaande als inkomende elektronische documenten, en het ondersteunt verschillende uitvoerformaten zoals TEXT, XML, JSON, PDF, Microsoft Word, Microsoft Excel, en OPENXML werkbladformaten. Bovendien heeft ER een visuele designer en een formule-taal vergelijkbaar met Excel voor datatransformatie, en kunt u gemakkelijk gegevens groeperen en aggregeren.

Belangrijkste concepten en voordelen

Het beste van ER is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om het te gebruiken! Een zakelijke gebruiker kan ER eenvoudig configureren zonder enige codering, wat snelle aanpassing en aanpassing aan veranderende bedrijfsbehoeften mogelijk maakt. Sommige gebruikers vinden de interface in het begin niet erg gebruiksvriendelijk, maar met een beetje training kan men snel uit de voeten met alle functies.

Een ander voordeel van ER is dat je slechts één configuratie nodig hebt voor meerdere Dynamics 365 Finance en Supply Chain Management releases. Je beheert domein specifieke datamodellen die zijn gedefinieerd in bedrijfstermen, en je isoleert applicatie release details in release-afhankelijke datamodel mappings. Ook onderhoudt je configuraties met één model voor meerdere releases van de huidige versie.

En dan is er nog de automatische upgrade-functie van ER. Configuratie versiebeheer wordt ondersteund, wat het gemakkelijk maakt om te upgraden naar nieuwere configuratie versies. Lokalisaties kunnen ook worden ingevoerd als child-versies van de oorspronkelijke ER-configuraties.

 

Voorbeelden van ER-gebruik

Nu je weet wat ER is en hoe het werkt, laten we het hebben over enkele voorbeelden van het gebruik ervan. Met ER kun je configureerbare bedrijfsdocumenten maken zoals verkoopfacturen, inkooporders, creditnota’s, pakbonnen of incassobrieven. Het kan je ook helpen bij het genereren van financiële of operationele rapporten zoals balansen, inkomstenoverzichten, voorraadniveaus of verkoopprestaties. Daarnaast kan ER je helpen met compliance rapporten, zoals online facturatie, en automatisch de vereiste informatie naar de lokale belastingdienst sturen. Tenslotte kan ER je helpen met uitgaande leveranciersbetalingen zoals ISO20022 Credit transfers, en inkomende klantenbetalingen zoals MT940 of CAMT.053 bankafschriften.

Regulatory Configuration Service

Waar ontwerp jij jouw ER-configuraties? De Regulatory Configuration Service (RCS) is the place to be! Het is de opvolger van LCS en dient als centrale opslagplaats voor ER-configuraties. RCS heeft een repository voor geselecteerde Microsoft-configuraties en jouw eigen aangepaste configuraties. Vanuit RCS kun je alle voltooide configuraties uploaden naar aangesloten applicaties, waardoor ze beschikbaar zijn voor gebruik in jouw ontwikkelings-, test-, acceptatie- en productieomgevingen.

Conclusie

Dit brengt ons tot het einde van deze blog. Microsoft Dynamics Electronic Reporting is een geweldige, krachtige tool waarmee je jouw rapportageprocessen echt kunt vereenvoudigen. Met ER kun je elektronische rapporten en betalingen maken en onderhouden, gegevens uit verschillende bronnen halen in een eenvoudig te begrijpen formaat, en eenvoudig rapporten en documenten aanpassen aan de behoeften van jouw organisatie. ER maakt naleving van wettelijke voorschriften mogelijk en maakt nauwkeurige en efficiënte datagestuurde besluitvorming mogelijk. ER kan tijd en moeite besparen en vereist geen codering. Waarom probeer je het dus niet eens, en zie hoe ER je kan helpen jouw bedrijfsdoelstellingen vandaag nog te bereiken!