Home / Nieuws / Onze way of working met Power BI
16 november 2021

Onze way of working met Power BI

Gemakkelijk samenwerken in Power BI

In Power BI is het samenwerken en analyseren van grote hoeveelheden data gemakkelijk. Het online dataplatform maakt de grote hoeveelheid data inzichtelijk en geeft de handvaten om cijfers voorspelbaar en inzichtelijk te maken. Er is één waarheid waarin iedereen samenwerkt én dit kan online. Thuiswerken? Dat is geen uitdaging meer. Excel? Kan in de prullenbak! Maar alleen een platform of service is natuurlijk niet genoeg, daar zitten nog een paar stappen aan vast. Maar hoe vlieg je dat aan?

 

Selfservice BI

Als we starten met een BI project, zien we een aantal tussenstops. We starten met onderzoeken: wat is er wel en wat is er niet beschikbaar aan inzichten? Daarna bepalen we het einddoel. Natuurlijk is het dan belangrijk om te weten welke bronnen er nodig zijn om de doelen te bereiken én welke inzichten gewenst zijn. Wij zijn groot voorstander van selfservice BI waarin je de kracht van je medewerkers en hun kennis van de business gebruikt. Als je van een centraal georganiseerde BI of een spinnenweb van Excelfiles naar selfservice BI wilt komen, zijn er een aantal tussenstops nodig. En goed om in het achterhoofd te houden: beveiliging. Dat is namelijk een heel belangrijk onderdeel van selfservice BI (voor meer informatie, zie: Ontrafeld: gegevenssets delen tussen werkruimten – Dynamic People).

 

Let’s develop!

Na de analyse fase komt de ontwikkelingsfase. Hier ontsluiten we de al beschikbare databronnen naar Power BI en tegelijkertijd voegen we bronnen toe die nog niet ontsloten werden. Het combineren van deze bronnen gebeurt vaak in een data warehouse. Dit is simpelweg een database is waarin verschillende bronnen samenkomen in een vorm dat de data met elkaar vergeleken kan worden. Maar, het kan ook een stuk efficiënter zijn om dit in bijvoorbeeld Azure Synapse te doen. De winst die je daaruit haalt is dat veel data sneller beschikbaar is (de keuze hiervan hangt vaak af van de hoeveelheid data, het aantal bronnen én budget). Een datawarehouse is zeker ook belangrijk voor de self-service. In het datawarehouse kan je de vorm van de data transformeren op welke gebruikers welke data zien. Bijvoorbeeld: de tabellen met duidelijke namen en kolommen worden niet technisch laten zien, maar functioneel (isocurrencycode naar currency).

 

En… Design

Als er data beschikbaar komt, beginnen we met het ontwerpen van rapportages/dashboards. Dit gebeurd al parallel aan de ontwikkelfase (lekker tijd besparend 😉 ). Voor goede inzichten is het belangrijk om niet alleen de gegevens te tonen, maar een verhaal te vertellen zodat de gebruiker van de analyse direct begrijpt waar ze naar kijken. Een uitleg geven aan de rapportage gebruikers over hoe Power BI werkt is erg belangrijk. Dit zorgt voor acceptatie en vertrouwen in de rapportages. En als dit alles staat, is het voor de klant tijd om er dus zelf mee aan de slag te gaan. Lekker zelf aan de knoppen draaien. Wat wil je nog meer?!

 

Ook Excel in de prullenbak gooien?

Dat kan! Er is veel mogelijk met Power BI en het Power Platform. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden daarvan? Neem dan even contact met ons op via sales@dynamicpeople.com of bel naar +3120 303 24 70. Als je liever eerst een exploring training volgt, kan dat ook! We bieden gratis beginnerstrainingen aan, of trainingen voor de meer ervaren gebruikers (deze zijn wel tegen kosten). Check even onze volledige agenda op de eventpagina.