Home / Nieuws / Vasten en verbinden: onze ervaringen tijdens Ramadan
31 maart 2023

Vasten en verbinden: onze ervaringen tijdens Ramadan

De iftar vier je samen

Voor velen is vasten tijdens Ramadan de normaalste zaak van de wereld, terwijl anderen er helemaal niet bekend mee zijn. Op dinsdag 28 maart hebben collega’s een dag mee gevast om met collega Edip te ervaren wat Ramadan nou betekent. De Ramadan is voor Moslims een tijd van grote bezinning, waarbij ze van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken. Bij zonsondergang wordt het vasten verbroken met de iftar, waarbij je samen komt om een feestelijke maaltijd te eten. En dus deelden wij met 10 collega’s ook zo onze dag bij Dynamic People.

Van te voren ontvingen collega’s tips en tricks van collega Edip die zelf de volledige 29 dagen vast. Denk hierbij aan het eten van voedzame producten voor zonsopgang zoals dadels en eieren bijvoorbeeld. Tot 5:30 ’s ochtends mochten ze nog eten, waarna het vasten begon. Om de dag goed te beginnen, startten we de dag om 09.00 uur met elkaar. Samen bespraken we ons ontbijt en de wekker, die bij velen al afging rond 5 uur. Nog wat verwarde collega’s liepen in automatisme al naar het koffiezetapparaat: “Oh nee, dit kan vandaag natuurlijk niet”. Tijdens de lunch heeft de gehele groep samen een wandeling gemaakt. Eten en drinken mag je niet, maar het is wel goed om in beweging te blijven. En fijn om het samen te doen!

“Vasten maakt je bewust, niet alleen van een andere cultuur, maar van bepaalde luxe zoals stromend water waar niet iedereen zomaar van kan genieten. Deze dag ervaart iedereen natuurlijk anders, door dit met elkaar te delen maakt het een extra mooie beleving!”

Om een uur of 5 begonnen de eersten het toch wel echt wat moeilijker te krijgen. En op 28 maart moet je dan nog 3 uur. Samen werden er spelletjes gespeeld totdat het tijd was om samen de Iftar te starten. Dit met eerst een heel groot glas water, waarna een feestelijke maaltijd volgde. “Uiteindelijk was niet eten helemaal niet zo erg, alleen het water drinken miste ik” gaven de meesten aan. Het was erg mooi om mee te doen aan deze traditie en om collega’s kennis te laten maken met een verschillende cultuur en religie. Ook voor Edip was het een bijzondere ervaring: “Dit was de mooiste ramadan “op werk” wat ik heb mogen ervaren. Mijn collega’s en vrienden deden mee met een lach op hun gezicht. Dit zal mij altijd bij blijven!”