Home / Nieuws / Power BI update – mei 2018
17 mei 2018
Door: Roel Pluijmen

Power BI update – mei 2018

Power BI update overzicht – Mei 2018

Het is algemeen bekend dat wij bij Dynamic People enorm enthousiast zijn over Power BI. Daarom is het goed om te zien dat Microsoft zich zo inspant om Power BI – misschien wel onze meest favoriete business analytics software die wij dagelijks gebruiken – almaar nog beter te maken. Elke maand weer komt Microsoft met een update met extra functionaliteit om te maken dat u helder(der) inzicht krijgt in uw bedrijfsvoering. In dit artikel geef ik u een korte opsomming van al het moois waarmee Power BI in de afgelopen tijd is verrijkt.

 

Incremental refresh (preview Power BI Premium)

De voor mij meest opvallende vernieuwing van deze maand is de incremental refresh. Er werd al tijden over gedebatteerd in de Power BI gemeenschap en de preview is er nu eindelijk echt. Helaas is deze functionaliteit enkel maar beschikbaar voor Power BI Premium en niet voor Pro users, maar ik ben er heel content mee.

Voorheen was refreshen/actualiseren een kwestie van alles of niets, waarbij je het hele datamodel keer op keer in zijn totaliteit moest laden. Bij een bestand van enige omvang – van bijvoorbeeld 15 GB – kon refreshen wel even duren. Het grote voordeel van een incremental refresh is dat je slechts een deel van de data vernieuwd, namelijk enkel dat wat in de afgelopen periode is gewijzigd en zo bespaar je een hoop tijd. Het vernieuwen van rapportages gaat vele malen sneller en kan dan ook frequenter worden gedaan. Zo lukt het dus nog beter geïnformeerd te sturen op succes.

Om hiermee aan de slag te kunnen gaan, dient dit als preview feature in de Power BI desktop settings te worden geactiveerd. Daarna moeten er nog twee parameters worden ingesteld, namelijk RangeStart and RangeEnd (de twee daartoe gereserveerde namen).

Wanneer deze parameters zijn ingesteld, kunnen we de tabel selecteren waarop we de incremental refresh willen toepassen én we bepalen de bijbehorende voorwaarden die voor deze actie gaan gelden.
We selecteren de tabelnaam, definiëren hoe lang we de data uit het verleden willen opslaan en welke data we willen bijwerken. Wilt u een snelle refresh van de tabellen van de laatste dagen, van een aantal weken, een kwartaal of van jaren? Alles is voortaan mogelijk, zonder lange wachttijd! Wat ons betreft komt deze unieke tooling binnen afzienbare tijd voor alle betalende gebruikers beschikbaar.

 

Conditional Formatting by Different Field

We waren gewend om aan items kleurmarkeringen te geven, gebaseerd op de inhoud van de velden of het data-aggregatietype. Belangrijke kolommen die we niet hadden opgenomen in onze visual, konden niet gebruikt worden voor conditional formatting (voorwaardelijke opmaak). Vanaf nu is dit wel mogelijk. Je kunt ervoor kiezen bepaalde velden te zien in het visuele overzichtsscherm, maar tegelijk ook andere velden te formatteren zoals in de onderstaande afbeelding is te zien.

 

Web Connector by Example Data (preview)

Deze handige functie was al in de vorige release beschikbaar. De connector haalt de data uit HTML tabellen op een webpagina, zodat je de data kunt importeren in de Power BI desktop en er modellen van kunt maken. Meestal hebben de webpagina’s waar je de data uit wilt halen geen simpele HTML tabellen, maar deze recentelijk gelanceerde functie beschikt over een toets ‘Extract table using examples’ en dat maakt alles een stuk simpeler. Je kunt dit gebruiken zodra je een webpagina hebt ingevoegd waaruit de data moet worden verzameld.

Deze toets roept een pagina op die een preview toont van de site en een aantal automatisch gedetecteerde HTML tabellen. Nu kun je aan de hand van voorkeur- en voorbeeldgegevens aangeven welke data je wilt opvragen. Het enige wat je nog moet doen is de data die je in de tabel ziet aanklikken en het algoritme van Power BI haalt alle data op uit de kolom.

 

Common Data Service for Apps Connector

Common Data Service for Apps maakt het mogelijk om data – die gebruikt is in door u ontwikkelde apps, of apps van Microsoft en andere app leveranciers – veilig op te slaan en te beheren. Data in Common Data Service (CDS) for Apps wordt opgeslagen in een set van standaard- en aangepaste entiteiten. U kunt veilig verbinding maken met uw CDS vanaf uw Power BI desktop en het model gebruiken als bron voor uw rapportages.

Ik zal hier nu niet dieper ingaan op de exacte werking en de vele mogelijkheden van CDS for Apps, maar als u hierover meer wilt weten dan is het de moete waard om door te linken naar dit artikel. Bovendien kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen wanneer u vragen heeft over de (nieuwe) mogelijkheden van Power BI via info@dynamicpeople.nl.