Home / Nieuws / Power BI dataflows: De BI self-service game changer
16 november 2018
Door: Roel Pluijmen

Power BI dataflows: De BI self-service game changer

Self-service

Microsoft is hard op weg om organisaties steeds meer naar self-service te loodsen. De business heeft steeds minder technische mensen nodig om geautomatiseerde oplossingen binnen het eigen domein te implementeren. Kijk bijvoorbeeld naar tools als PowerApps en Flow, die compleet geautomatiseerde businessoplossingen binnen no-time vormgeven. Power BI komt met de nieuwe Dataflows functionaliteit nog dichter bij deze doelstelling. En dat zonder ook maar een regel code te schrijven.

 

Wat is Dataflows?

Dataflows is de nieuwe self-service data preparation feature binnen Power BI. Binnen Power BI Desktop heeft men al geruime tijd de mogelijkheid om met behulp van Power Query relatief eenvoudige ETL operaties uit te voeren. Het laden van data uit verschillende bronnen en het vervolgens aanpassen van de structuur daarvan gebeurt binnen het rapport zelf. Dataflows maakt nu de scheiding tussen de voorbereiding van de data en het gebruik in het rapport zelf. Daardoor wordt het mogelijk om de ingewikkelde ETL-processen binnen uw organisatie te omzeilen of  zelf eenvoudiger in elkaar te zetten. Vervolgens kunt u het gecreëerde model eenvoudig delen met andere Power BI-gebruikers binnen uw organisatie.

Figuur 1: Dataflow is de oplossing

Gelijk aan Power BI Desktop is het in Dataflows mogelijk om connectie te maken met meerdere databronnen.  U kunt deze bronnen omvormen tot een dataset met een eigen structuur en deze zijn vervolgens naar wens te combineren. Zo creëert u een model met dataflows dat andere Power BI Desktop-gebruikers weer kunnen importeren in hun eigen omgeving.

Figuur 2: Importeren: De beschikbare connectoren

Figuur 3: Modelleren: Deze entiteit is nu beschikbaar gemaakt door dataflows.

Figuur 4: Delen: Met andere gebruikers binnen uw organisatie die gebruik maken van Power BI Desktop

Wat zijn de Premium functies?

Power BI komt in twee varianten. Er zijn een aantal verschillen tussen de Power BI Premium en de Power BI Pro versie. Dit zijn de belangrijkste:

  • Incrementele verversing van de data. Normaal gezien wordt de data in zijn geheel opnieuw verwerkt wanneer men een dataset ververst in Power BI. Dit kan in het geval van grote hoeveelheden data erg veel tijd kosten. In Power BI Premium kan men per dataset de verversing instellen.
  • Gelinkte entiteiten. In Premium is het mogelijk te refereren naar reeds bestaande entiteiten die u zelf heeft aangemaakt en operaties toe te voegen op de entiteiten die al gebouwd zijn.
  • 100 TB storage. Een Power BI Pro gebruiker kan ‘slechts’ 10 GB gebruiken om zijn dataflows te kunnen delen met andere gebruikers.

Ondersteuning voor het Common Data Model

Het Common Data Model (CDM) is een verzameling van gestandaardiseerde gegevensschema’s en een metadatasysteem. Om zo consistentie van gegevens en de betekenis ervan voor applicaties en bedrijfsprocessen mogelijk te maken. Dataflows ondersteunt het CDM door de eenvoudige mapping van alle gegevens in elke vorm aan te bieden in de standaard CDM-entiteiten, zoals Account, Contact, etcetera. Businessanalisten kunnen profiteren van het standaardschema en de semantische consistentie ervan. Of ze kunnen entiteiten aanpassen op basis van hun unieke behoeften.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Deze manier van het delen van geprepareerde data heeft een gigantische impact op uw manier van werken. Omdat de data die uw dataflows genereert in feite in een Azure Data Lake Store worden opgeslagen biedt het de mogelijkheid om deze te hergebruiken binnen uw hele organisatie en zelfs daarbuiten. Voor bijvoorbeeld analytische doeleinden met oplossingen zoals Azure Databricks en Azure Machine Learning. De data en de modellen die hier uit voort komen kunnen vervolgens de grondslag vormen voor talloze BI-processen en rapportages voor uw business.