Home / Nieuws / Optimaliseer jouw ER configuraties met de Advanced Formula Editor in D365 Finance
17 maart 2023
Door: Rui Gomes Da Silva

Optimaliseer jouw ER configuraties met de Advanced Formula Editor in D365 Finance

Verbeter jouw Electronic Reporting configuraties met de Advanced Formula Editor

Wil jij jouw ervaring verbeteren met het configureren van Electronic Reporting (ER)-expressies in Microsoft Dynamics 365 Finance? Als dat het geval is, kun je overwegen om de Advanced Formula Editor voor Electronic Reporting te gebruiken.

Deze browsergebaseerde editor, mogelijk gemaakt door de Monaco-editor, wordt geleverd met een reeks handige functies die kunnen helpen bij het stroomlijnen van het configuratieproces van ER-expressies. In deze blog gaan we dieper in op enkele van de meest gebruikte functies van de Advanced Editor en laten we je zien hoe je deze kunt activeren in jouw exemplaar van Dynamics 365 Finance.

Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van de Advanced Formula Editor voor Electronic Reporting die je mogelijk nuttig vindt:

 • Code autoformatting
 • IntelliSense
 • Code completion
 • Code navigation
 • Code structuring
 • Find and replace

Houd er rekening mee dat deze coole functies die zullen worden besproken, werken met enkele van de meest populaire webbrowsers die er zijn!

 • Chrome
 • Edge
 • Firefox
 • Opera
 • Safari

  De Advanced Formula Editor activeren

  Dit zijn de stappen om de Advanced Formula Editor te activeren in jouw exemplaar van Microsoft Dynamics 365 Finance:
   

  1. Ga naar Organization administration > Electronic reporting > Configurations.
  2. Selecteer op de Configurations pagina, in de Action Pane op het tabblad Configurations in de groep Advanced settings, de optie User parameters
  3. Stel in het dialoogvenster User parameters, in het gedeelte Execution tracing, de parameter Advanced formula editor inschakelen in op Yes

  Houd er rekening mee dat deze parameter gebruikersspecifiek en bedrijfsspecifiek is.
  Met versie 10.0.19 kun je bepalen welke ER Formula Editor standaard wordt aangeboden. Hier volgen de stappen om de Advanced Formula Editor in te schakelen voor alle gebruikers en bedrijven van de huidige Finance-instantie:

   

  1. Open de Feature management workspace
  2. Zoek en selecteer de functie ‘Set the ER advanced formula editor as the default one for all users in the list’, en selecteer Enable now
  3. Ga naar Organization adminstration > Electronic Reporting > Configurations
  4. Selecteer op de pagina Configurations in de Action Pane, op het tabblad Configurations, in de Advanced settings group, de optie User parameters
  5. Zoek in het dialoogvenster User parameters, de parameter Disable Advanced formula editor en controleer of deze is ingesteld op No

  Code autoformatting

  Nu gaan we aan de slag met Code autoformatting. We weten dat dit lastig kan zijn als je meerdere rijen met complexe code hebt. Dus nu zal de inspringing van een nieuw ingevoerde regel automatisch zijn op basis van de inspringing van de vorige rij. Je kunt lines selecteren en hun inspringing wijzigen door Tab of Shift+Tab te typen.

  Autoformatting maakt het leven een stuk gemakkelijker door de volledige expression goed opgemaakt te houden, zodat onderhoud in de toekomst eenvoudiger wordt.

   

  IntelliSense

  Klinkt cool toch? Nou ja, dat is het ook! De editor helpt je expressions sneller te schrijven door automatische woordaanvullingen te bieden. Wanneer je begint met het toevoegen van nieuwe tekst, biedt de editor opties voor functies die in ER worden ondersteund en die de tekens bevatten die je hebt ingevoerd. Je kunt dit ook in elke ruimte activeren door op Ctrl+Spatie te drukken.

  Code Completion

  De editor heeft ook enkele handige trucs om tijd te besparen voor het voltooien van de code. Maar wat doet het?

  Nou, bij het invoegen van een haakje sluiten wanneer een haakje openen wordt ingevoerd, blijft de cursor binnen de haakjes. Bovendien, wanneer het tweede aanhalingsteken wordt ingevoegd wanneer het eerste wordt ingevoerd, blijft de cursor binnen de aanhalingstekens en ten slotte ook (je raadt het al “houdt de cursor binnen de aanhalingstekens”) wanneer het tweede dubbele aanhalingsteken wordt ingevoegd wanneer de eerste wordt ingevoerd.

  Wanneer je naar het getypte haakje wijst, wordt de tweede haak van dit paar automatisch gemarkeerd om de constructie te tonen die ze ondersteunen.

   

  Code navigation

  Zoals het gezegde luidt: “Het draait allemaal om navigatie” (dit is verzonnen). Maar weet je wat niet verzonnen is? De handige ER-navigatietrucs van Microsoft. Je kunt nu de vereiste symbolen of lijnen in jouw expression vinden door de opdracht in te voeren met behulp van het command palette of het context menu.

  Om bijvoorbeeld naar een regel te springen, druk je op Ctrl+G, voer je een waarde in en drukt je op enter. Of druk je op F1, typt G, selecteer je de regel, voer je een waarde in en druk je op enter.

  Code Structuring

  Microsoft heeft ook automatic structuring toegevoegd voor de code van sommige functies, bijvoorbeeld IF of CASE. Het leuke is dat je elk van de folding regions in de code kunt uitvouwen of samenvouwen. Op deze manier kun je concentreren op het specifieke deel van de expression waaraan je moet werken en de rest negeren. Het is een geweldige manier om jouw workflow efficiënter en minder overweldigend te maken!

  Find and replace

  Klaar om op text hunt te gaan? Het is super eenvoudig om specifieke tekst in jouw expression te vinden met behulp van de Advanced Formula Editor voor Electronic Reporting.

  Selecteer eerst de tekst die je wilt zoeken. Dan heb je een aantal opties om uit te kiezen:

  Om snel te zoeken, druk je op Ctrl+F en vervolgens op F3 om naar de volgende tekst te zoeken, of druk je op Shift+F3 om naar de vorige te zoeken.

  Benieuwd? Druk op F1, typ F en selecteer de optie die je nodig hebt om de geselecteerde tekst te vinden.

  Als je iets van de tekst moet vervangen, geen probleem! Selecteer opnieuw de tekst die u wilt vervangen en:

  Druk op Ctrl+H. Voer de alternatieve tekst in en kies ervoor om de geselecteerde tekst of alle exemplaren van deze tekst in de huidige expression te vervangen.

  Wil je het op een leuke manier doen? Druk op F1, typ R en selecteer de replacement option om de geselecteerde tekst of alle exemplaren ervan in de huidige expression te vervangen.

  Als je alle voorkomens van de tekst in één keer wilt wijzigen, selecteert je de tekst en:

  Druk op Ctrl+F2 en voer de alternatieve tekst in. Boom! Het is in alle gevallen veranderd.

  Of druk op F1, typ C en selecteer de optie om de geselecteerde tekst te wijzigen. Voer vervolgens de alternatieve tekst in en geniet van de verandering.

  Daar heb je het! Met deze tips en tricks wordt het vinden en vervangen van tekst in jouw expressions een fluitje van een cent. Happy hunting!

  Data Sources en functions pasting

  Je kunt eenvoudig met een paar klikken data sources en functions aan jouw expressions toevoegen!

  Om een data source toe te voegen, selecteer je eenvoudig “Add data source”. Hierdoor wordt de momenteel geselecteerde data source uit het linkerdeelvenster in jouw expression geplakt. Makkelijk!

  Op dezelfde manier kunt je “Add function” selecteren om de momenteel geselecteerde function uit het rechterpaneel in jouw expression te plakken. Met de ER formula editor wordt de function of data source toegevoegd aan het einde van jouw expression. Maar met de advanced editor kun je het overal plakken door je cursor te gebruiken om de locatie op te geven. Hoe geweldig is dat?!

  Dus ga je gang, probeer het eens en kijk hoe het je tijd kan besparen en je workflow soepeler kan maken. Maak je klaar om indruk te maken op je collega’s met je nieuwe formula editor skills!