Home / Nieuws / Programmeur Etienne Smith verruilde de Afrikaanse zon voor Nederland
18 februari 2020

Programmeur Etienne Smith verruilde de Afrikaanse zon voor Nederland

“EEN WERELD VAN VERSCHIL QUA MENTALITEIT EN COLLEGIALITEIT”

 

Je hebt dromers en doeners.

Etienne Smith behoort tot de laatste categorie. Hij is geboren (in 1981) en getogen in Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. “Een prachtig land, met helaas nog altijd enorme verschillen tussen arm en rijk. Werkloosheid zorgt voor sociale problemen en onrust. Ik had een prima baan, want net als hier is er ook daar een grote schaarste aan programmeurs, maar ik wilde weg. Ik wil de wereld ontdekken en heb mijn blik op Europa gericht en ben gericht gaan zoeken.”

Etienne had een shortlist gemaakt van landen waar hij zou willen wonen. “Ik ben ervan overtuigd dat dit hier het beste stukje van onze aardbol is. Nederland is een veilig, economisch stabiel en tolerant land waar je ook als buitenlander volop kansen krijgt én de koude winters zijn een heel nieuwe ervaring voor mij.”

 

Met ervaringskennis kun je direct aan de slag bij Dynamic People

“Emigratieplannen maken is leuk, maar je krijgt enkel een visum als je ook een baan hebt. Via een recruiter ben ik op het spoor gekomen van Dynamic People. Na enkele Skypegesprekken – meerdere met Oscar Zeekant, eentje met een techneut en met Neil Kersten, een Zuid-Afrikaanse collega die hier al een jaar eerder was gestart – waren we eruit en op maandag 1 juli 2019 ben ik hier begonnen. De vrijdag ervoor was ik geland, dus ik had nog nauwelijks tijd gehad om wat te acclimatiseren maar ik trof hier heel warme collega’s die me niet alleen intern wegwijs hebben gemaakt, maar ook hebben geholpen bij het vinden van een huis etc.”

 

Dynamic People? Laagdrempelig en open minded!

“De onderlinge sfeer tussen collega’s is een verademing, Dynamic People kent een platte organisatiestructuur en dat is in Zuid-Afrika compleet anders. Van een taalbarrière is nauwelijks sprake. Mijn moedertaal is Afrikaans, maar ik ben gewend Engels te spreken en daar kom je in Nederland en zeker in onze branche een heel eind mee. Lezen is sowieso geen probleem, want het Nederlands is vrijwel gelijk aan het Afrikaans. Nederlands praten is een kwestie van tijd. Oefening baart kunst en ik heb ter voorbereiding in Johannesburg al wat taallessen gevolgd en kan me redden. Enkel tijdens de vrijdagmiddagborrel gaat het me soms wat te snel,” lacht hij.

 

Nederland is een mooi land waar alles goed geregeld is

“Ik hoor mensen weleens klagen op het perron, maar als je van buitenaf komt dan kun je als geen ander beoordelen hoe goed hier in Nederland alles georganiseerd is. Een trein die vertraging heeft, rijdt wel! Ik doe bijna alles per trein. Ik woon in Haarlem en dat is een prima verbinding naar kantoor en ook als ik bij klanten zit is het goed te doen met het openbaar vervoer. Het maakt me niet echt uit waar ik zit. Bij klanten is leuk omdat je dan heel snel interactie hebt en goed inzicht krijgt in de klantwensen, maar veel programmeerwerk doe ik gewoon op kantoor. We zitten in een riant pand met heel veel ramen. Een heerlijke, open ruimte waardoor je veel contact hebt met je naaste collega’s.”

 

Als softwareprogrammeur geef je invulling aan de extra klantwensen

“De oplossingen die wij verkopen bestaan uit een mix van standaard- en maatwerksoftware en implementatie. Ik zorg samen met mijn collega’s dat speciale klantwensen worden gehonoreerd door extra functionaliteit in te bouwen en handmatige handelingen te automatiseren. Dat is leuk werk, omdat je echt ziet wat je bouwt en dus ook eer hebt van je programmeerwerk. Dynamic People heeft een goed afgewogen productportfolio en interessante klanten, maar het belangrijkste van alles voor mij is dat hier hele leuke mensen werken. De mensen, ook de al iets oudere, zijn jong van geest, open minded en hebben een overdosis aan kennis. Ik heb in korte tijd een heel goede band met iedereen opgebouwd en vind bij Dynamic People voldoende uitdaging omdat we altijd met de nieuwste technieken bezig zijn. Ik ben hier op mijn plek en voel me inmiddels in Nederland helemaal thuis.”