Home / Nieuws / Vereenvoudigd en geoptimaliseerd: Early Bound Generator v2
9 mei 2023
Door: Amelie de Haan

Vereenvoudigd en geoptimaliseerd: Early Bound Generator v2

De dagen van het horen van ‘op-tion sets completed succesfully’ zijn voorbij. Met de release van versie 2 van de Early Bound Generator is het nu mogelijk om met één druk op de knop Dataverse-modellen te maken die geschikt zijn voor gebruik binnen jouw .NET-projecten. Bovendien is het niet langer nodig om drie keer in te loggen!

 

Waarom Earlybound-modellen?

Voor degenen onder ons die werken aan de backend van Microsoft Dynamics, kan de relatie met de Early Bound Generator in de Xrm Toolbox ingewikkeld zijn. Het is lastig om te voorspellen of een recente update een bestaand probleem zal oplossen of juist een nieuw probleem zal veroorzaken (tip: vraag een andere collega om de update te installeren voordat je dit doet!).

De voordelen van het gebruik ervan wegen echter zwaarder dan de incidentele bugs, en ik wordt altijd blij als ik iemand overtuig om het te gaan gebruiken. Een van de belangrijkste redenen is dat het genereren van Early Bound modellen voor Dynamics helpt bij het maken van code die gemakkelijk kan worden bijgewerkt en gemakkelijker te begrijpen is. Dataverse-tabellen worden op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier vertaald naar het .NET-project. Bovendien zijn velden getypt, wat betekent dat je minder hoeft te gissen welk gegevenstype je naar Dynamics kunt pushen.

Versie 2.0 (of 2.2023.4.24)

De Early Bound Generator versie 2 bouwt, net als de eerste versie, modellen voor Dataverse-tabellen. Dit omvat optionsets en message classes (zoals acties, aangepaste API’s). Naarmate een Dynamics-omgeving groeit, kan het handmatig up-to-date houden van modellen en optionsets een vervelende taak zijn. Ik denk dat de energie beter kan worden besteed aan het werken aan de logica binnen de code.

Bij Dynamic People heb ik gewerkt aan het maken van een xml-template dat kan worden gebruikt om deze Early Bound modellen te genereren. Het enige wat overblijft voor de ontwikkelaar of consultant is het kiezen van de entiteiten die gegenereerd moeten worden. De xml wordt vervolgens opgeslagen in de repository en kan deel uitmaken van bronbeheer.

Het voordeel is een gestandaardiseerde manier om toegang te krijgen tot deze modellen en deze modellen opnieuw te kunnen genereren met één klik op de knop als een optie wordt toegevoegd aan een optionset of velden worden toegevoegd. Door opsomming gegenereerde eigenschappen van optionsets kan de ontwikkelaar een beter zicht krijgen op de string- en integer values van de optionset in de code, wat betekent dat het niet nodig is heen en weer te gaan in Dynamics om te zien wat de juiste waarde is – de Early Bound Generator heeft het al voor je gegenereerd.

 

Conclusie

Kortom, de nieuwe versie van de Early Bound Generator zorgt voor een nog snellere doorlooptijd bij het maken van Dataverse-modellen in .NET. Dit betekent dat je meer tijd hebt om te coderen!