Home / Nieuws / Data in de cloud maakt rapportages traag?
2 augustus 2018
Door: Matthijs van Schaick

Data in de cloud maakt rapportages traag?

Atlas is de krachtige rapportgenerator die de snelheid erin houdt!

De nieuwste versie van Atlas – versie 6.2 die sinds enkele maanden uit is – maakt dat je uiterst snel in de vertrouwde Office applicaties krachtige rapportages uit verschillende databases kunt maken. Dat kon altijd al, maar connecten met databases in de cloud vereist een andere techniek om de snelheid erin te houden.

Als bedrijf heb je behoefte aan heldere rapportages. Daarvoor gebruik je data uit allerlei databases die je tot je beschikking hebt. In de tijd dat bedrijven alles on premise hadden draaien, connecteerde je dus direct met je eigen database(s). “Bij het benaderen van databases in de cloud bewandel je echter, om veiligheidsredenen, een omweg om ermee te connecteren.” verklaart Matthijs van Schaick. “Dat betekent dat het genereren van een rapport zomaar twee tot drie keer langer kan duren dan je gewend was. Daar heeft Atlas met de nieuwste versie op ingespeeld, want in een tijd waarin alles sneller gaat, is inleveren qua snelheid een stap terug.”

 

DE LOOK & FEEL IS GELIJK GEBLEVEN, MAAR ONDERLIGGEND IS ER BEHOORLIJK GESLEUTELD

Microsoft Dynamics 365 maakt een tijdrovende omweg om bij de benodigde data te geraken. Daardoor duurt het ophalen van realtime data voor rapportages lang. “In elk geval langer dan men gewend was. Atlas werkt met een vernieuwde labelstructuur en die databasestructuur vereenvoudigt de connectie naar de database(s) door zelf ontworpen dataentiteiten. Met de nieuwe technologie die Atlas toepast – waarbij op slimme wijze data gecachet wordt – omzeilen ze de vertragende omweg.”

Inmiddels heeft Atlas aangekondigd deze techniek verder te verfijnen. In de versie die nog voor het eind van dit jaar zal uitkomen, zal waarschijnlijk enkel nog maar ‘incremental data’ – de gewijzigde data – worden opgehaald. “Zo wordt er nog meer tijdwinst geboekt omdat er minder data opgehaald hoeft te worden. Atlas toont de situatie hoe die was en hoe die nu is en dat betekent dat het ook een welkome tool is ter voorbereiding op een overstap naar de cloud. Want dan kun je eenvoudig de oude database en de nieuwe database in één excelsheet met elkaar vergelijken.”

 

ALLE INFORMATIE UIT VERSCHILLENDE BRONNEN IN ÉÉN HELDER OVERZICHT

“Microsoft Dynamics AX is een prachtig pakket, maar voor multi-company rapportages heb je toch echt een tool als Atlas for Reporting nodig.”

Dynamic People implementeert Atlas al jaren bij haar relaties. “Die gaan echter steeds vaker richting de cloud en dus is het heel goed nieuws dat Atlas het product zo vooruitstrevend heeft vernieuwd. We hebben recentelijk één van onze internationale klanten – met wereldwijd meer dan 50 vestigingen – tot volle tevredenheid geüpgraded. Snel als vanouds en in één leesbare Excelsheet zie je alle financiële data weergegeven inclusief drill down naar de source transacties.”

Ook Microsoft Dynamics 365 is tegenwoordig cloud based. “Met alle voordelen van dien, maar voor het genereren van ad-hoc rapporten adviseren we Atlas te gebruiken.”

 

UPGRADEN OM HETZELFDE TE KRIJGEN ALS WAT IK HAD?

“Daar lijkt het misschien wel een beetje op en deels is het nog waar ook,” geeft Matthijs toe, “maar dat is de consequentie van de keuze voor de cloud. Je krijgt er echter ook de nodige extra functionaliteit voor terug. Sinds de release van Atlas versie 6 biedt het bijvoorbeeld ook de mogelijkheid tot automation scheduling waardoor rapporten automatisch gegenereerd worden en gewoon aan het begin van de werkdag klaarliggen. Bovendien voegt het heel veel visualisatiemogelijkheden toe aan Power BI gebruikers en ook daar kan het rapportageproces geautomatiseerd worden als je het gebruikt in combinatie met Atlas. Atlas zorgt door het intelligent cachen van data, dat er minder data opgehaald hoeft te worden en zo houden ze de vaart erin.

 

UPGRADEN INCLUSIEF TRAINEN IS EEN KWESTIE VAN SLECHTS ENKELE DAGEN

Overstappen op de nieuwste versie is met wat hulp goed te doen. “We inventariseren welke rapporten en tabellen er gebruikt worden en dan passen we de structuur aan. Het eindresultaat is dat je dezelfde rapportages in de vertrouwde vorm aangeleverd krijgt met de snelheid zoals je dat gewend was. Voor de upgrade zelf en de benodigde training om de nieuwe rapporten te kunnen maken, moet je alles bij elkaar een dag of vier reserveren.”

 

ATLAS IS GEÏNTEGREERD IN DE RIBBON BARS VAN MICROSOFT OFFICE

Atlas is heel gebruiksvriendelijk. Het maakt dat je in Excel, Word, PowerPoint en Outlook krachtige rapportages met realtime data uit de Dynamics AX omgeving kunt maken. Atlas kan uit verschillende bronnen snel de informatie halen en samenbrengen in één rapport in de vorm zoals u dat wenst. Geïnteresseerd in een demo? We komen graag bij u langs!