Benieuwd wat Dynamic People voor u kan betekenen?

+ 31 (0) 20 303 24 70
Logo
Blogs 13 juni 2019

Microsoft Business Summit Atlanta juni 2019

Summit_web

Microsoft Business Applications Summit 2019 was dit jaar op 10 en 11 juni in Atlanta. Mike van Ophem en Willem Visscher waren erbij en hebben veel kennis kunnen opdoen van nieuw beschikbare features. Het was een productieve week. Zij nemen u graag mee in de belangrijkste ontwikkelingen.

De Microsoft Business Applications Summit 2019 begint, na de pre-conference workshops op zondag, maandag met de opening Keynote. In de Keynote wordt stil gestaan bij de grote community waardoor het Power Platform binnen korte tijd een van de key-onderdelen van Microsoft ecosysteem is geworden.  

 AI Builder 

Als eerste nieuwe product onthult Microsof AI Builder, het no-code artificial intelligence platform die alledrie pijlers van het Power Platform ondersteunt; PowerBI, PowerApps en Flow. AI Builder biedt de mogelijkheid om eenvoudig in elkaar klikbare oplossingen te maken. App-makers kunnen hiermee formulierverwerking, objectdetectie en tekst/binaire classificatie features in hun app opnemen. 

Het AI-model kan door simpelweg klikken op afbeeldingen leren wat een afbeelding betekent. Dit getrainde model kun je met een druk op de knop koppelen aan een PowerApps Canvasapplicatie. Als je vervolgens een foto maakt in de App bepaalt het AI-Model wat er op de afbeelding staat. 

AI Builder

Power BI

In de Keynote wordt ook de nieuwe layout van PowerBI desktop en de PowerBI Service getoond. Een nieuwe frisse look-and-feel zoals de Office-applicaties al hebben. De functionaliteiten in de ribbon zijn uitgebreid, waarmee bijvoorbeeld lay-out instellen nog makkelijker is. 

Ook in de online service wordt de experience gemoderniseerd. Om hiermee gebruikers nog beter te kunnen laten focussen op de Analytics. In de nieuwe online service wordt het mogelijk om andere documenten zoals PowerPoint of bijvoorbeeld hulpvideo’s te integreren in het rapport. Hierdoor kunnen gebruikers van de rapporten bijvoorbeeld direct de definitie ervan inzien. 

AI  & Visualisaties

AI is één van de keywords in de Business Applications Summit. Nieuwe visualisaties met AI zijn aangekondigd. Zoals een nieuwe visual van Q&A waarmee middels het stellen van vragen eenvoudig data geanalyseerd kan worden. Q&A is uiteraard niet nieuw. Maar als visual heeft het nu interactie met de rest van het rapport. De waarden veranderen mee wanneer je een ander gegeven selecteert (bijvoorbeeld een ander product). Daarnaast kan een user de Q&A verrijken door vragen te beantwoorden waarop nog geen antwoorden zijn. Het koppelen van Q&A aan Synonyms maakt het mogelijk om synoniemen automatisch te gebruiken en het wordt makkelijker om met de Q&A te werken als gebruiker (je hoeft minder specifiek te zijn). Een andere nieuwe visual is de Decomposition Tree Visual die tijdens het bepalen van de nodes voor kan stellen wat de beste dimensie is voor de volgende node. 

Power BI

Power Apps Portal

Naast de koppeling van AI Builder met PowerApps worden PowerApps nu ook beschikbaar voor externe gebruikers in de vorm van PowerApps Portals. Een nieuwe user interface voor Portals maakt het mogelijk om net zoals in PowerApps een pixel perfect portal te maken voor de gebruikers buiten je eigen organisatie. Eén van de meest gevraagde mogelijkheden komt hiermee beschikbaar! 

Powerapps portal

Common Data Service for Analytics

In de komende maanden komt de Common Data Service for Analytics in preview. Hiermee wordt het mogelijk om de data in het CDS of in Dynamics 365 Customer Engagement automatisch naar Azure Data Lake te synchroniseren. Deze synchronisatie is near-real-time en maakt achter de schermen gebruik van Azure Service Bus om te garanderen dat alle data correct gesynchroniseerd wordt.

Voor Finance & Operations wordt de Entity Store ook naar de Azure Data Lake gesynchroniseerd. Deze nieuwe standaard maakt het mogelijk om zonder te programmeren direct te integreren en de data te gebruiken of te transformeren. Dankzij de open standaard kan niet alleen data van binnen het Microsoft landschap worden gebruikt, maar ook data die afkomstig is van andere bronnen of leveranciers. Niet-technische gebruikers kunnen hiermee zorgen voor integraties met Azure Data Lake. Azure Data Lake Storage is goedkope opslag bedoeld voor grote volumes data. In de komende periode komen er ook andere services die out-of-the-box data in een Azure Data Lake kunnen opslaan. Momenteel kunnen deze services alleen lezen en gebruiken. Bijvoorbeeld machine learning kan de resultaten nog niet terugschrijven naar Azure Data Lake. 

Custom connectors Power platform

Het Power Platform komt standaard al met vele connectoren (meer dan 200). Ook kunnen er zonder programmeren connectoren aan toegevoegd worden. Nieuw (en nog in preview) is de mogelijkheid om direct met een Azure function en Logic app te koppelen. Hiermee komen nog meer mogelijkheden tot integratie met andere systemen eenvoudig beschikbaar. In de komende tijd worden er nog meer Azure services toegevoegd om makkelijk zonder code mee te koppelen.

Finance & Operations en Common Data Service

Het Common Data Service team heeft als doel om Finance & Operations goed te laten werken met de CDS. Ze introduceren “Dual Write”. Dual Write maakt het mogelijk om transactionele data synchroon te laten sturen tussen Finance & Operations en CDS. Achter de schermen wordt gebruik gemaakt van de Data Integrator (een Azure service). Dual Write kan worden ingeschakeld en geconfigureerd vanuit de Data Management Workspace in Finance & Operations en is beschikbaar vanaf eind juni. Standaard zijn een aantal voorgedefinieerde templates beschikbaar waarin de meestgebruikte entiteiten al zijn ingericht.  Deze templates zijn zelf te customizen en/of uit te breiden met eigen entities. Alles direct in Finance & OperationsZodra er data verandert aan één van beide kanten, wordt de dual write near-real-time afgevuurd en vloeit de data meteen naar de andere kant. 

Dual Write

Dual Write komt eind juni in public preview samen met enkele andere nieuwe features. De officiele relase is in oktober. Andere features die komen in de tweede helft van het jaar zijn Multi-company support en een CDS connector, waarmee  de data ook naar een Azure Business Data Lake kan worden gestuurd voor verdere analytics. 

Business events

Business events is een mechanisme waarmee Finance & Operations notificaties kan sturen naar externe applicatiesDeze externe systemen kunnen vervolgens acties ondernemen naar aanleiding van dit business event. Deze nieuwe feature is beschikbaar vanaf eind mei en werkt near-real-timeHet primaire doel van Business events is om integraties gemakkelijker en sneller te maken. Voor pollen en batch-based processing zijn geen customizations meer nodig en dus ook geen ontwikkelaar. Business events kun je direct koppelen aan Flow en een notificatie laten sturen naar andere applicatie(s). Business events zijn ook te integreren met alerts en workflows. Out-of-the-box is er een verzameling met voorgedefinieerde Business events (zoals het boeken van een inkoopfactuur) beschikbaar. Tenslotte kan je zelf je eigen Business events maken, maar dat vraagt wel weer om een ontwikkelaar die dit moet programmeren. 

Automated testing

Finance & Operations biedt twee mechanismen om geautomatiseerd te testen: Regression Suite Automation Tool (RSAT) en Automated Test Library (ATL).

Regression Suite Automation Tool

Regression Suite Automation Tool maakt gebruik van task recordings en dus kunnen de test cases worden gemaakt door consultants en/of eindgebruikers. De task recordings kunnen worden geüpload in de Business Process Modeler-library in Lifecycle Services. Een integratie met VSTS/AzureDevOps maakt het mogelijk om de uiteindelijke test cases, test plans en test suites te verzamelen en automatisch te laten uitvoeren. Het is aan te bevelen om alle mission-critical bedrijfsprocessen van een klant op deze manier te testen. Zo is het automatisch te valideren of er problemen ontstaan bij een nieuwe maandelijkse update van Microsoft. Hier bovenop heeft Microsoft een Release Validation Program (RVP). In dit RVP kunnen de RSAT tests en applicatie codebase opgestuurd worden naar Microsoft. Zij zullen vervolgens maandelijks de RSAT test cases automatisch uitvoeren op de codebase in combinatie met de nieuwste updates. Op deze manier worden technische problemen in de applicatie al gevonden en gerapporteerd voordat de nieuwste maandelijkse update is gereleaset. 

Automated Test Library

Het tweede testmechanisme heet Automated Test Library en is een nieuw framework in X++. Hiermee is het veel sneller en eenvoudiger om unit tests te coderen. Eén van de hoofdengineers van Microsoft noemt deze technologie “The most powerful productivity enhancer of this century”.