Home / Nieuws / Bouw je eigen apps met Microsoft Power Apps
21 september 2020
Door: Stefan Bekker

Bouw je eigen apps met Microsoft Power Apps

Bouw gemakkelijk en snel je eigen App!

In de huidige wereld zijn er onwijs veel snelle veranderingen. Op deze veranderingen wil je ook snel kunnen anticiperen. Met Power Apps van het Microsoft Power Platform kun je al makkelijk (en snel!) apps in elkaar zetten. Zo blijf je bij en zorg je dat je processen sneller en makkelijker worden. Dynamic People ontwikkelde daarom bijvoorbeeld de Office Registration App, voor de registratie van jouw medewerkers en gasten op kantoor. Of, een app die iedereen wel kan gebruiken: de Declaratie App.

 

Maak processen makkelijker

Bij Dynamic People proberen we kleine, maar tijdrovende processen makkelijker te maken, door gebruik te maken van het Power Platform. Door simpele apps te maken en deze te koppelen aan Power BI, kunnen we de data van apps gebruiken om er inzichten van te maken. Met deze overzichtelijke dashboards zet u uw inzichten om in acties.

 

Log je rit

Stel je voor dat veel van je medewerkers een standaardtarief hebben voor elke kilometer die ze naar kantoor of naar de klant rijden. Sommige bedrijven gebruiken Excel, waarbij de werknemer elke rit die hij maakt moet bijhouden. Dit proces is erg tijdrovend, dus zou je ervoor kunnen kiezen een app in te schakelen. Het probleem is dat deze apps meestal erg duur zijn. Daarom hebben wij onze eigen app te maken, waarin je je ritten direct kunt zien in een Power BI-rapport, nadat je je gegevens hebt ingevoerd in de Power App.

Zelf je app maken?

Hieronder leg ik uit hoe je deze Power App zelf kunt maken. Het is ook mogelijk om de Power App van Dynamic People te krijgen. Voor meer informatie kunt je contact met ons opnemen (bel +3120 3032470 of mail mij: stefan.bekker@dynamicpeople.com)

Als je het zelf de app wilt maken, moet je twee dingen doen:

 

1. Bouw een Power BI-rapport op basis van het nieuwe TDS-eindpunt in een CDS-omgeving (CDS staat voor Common Data-service)

Via CDS probeert Microsoft alle mogelijke tools/oplossingen te versmallen tot één standaard datamodel. Er zijn veel vooraf gedefinieerde entiteiten die je vervolgens direct kunt gebruiken.

Waarom is het TDS-eindpunt voor CDS interessant voor Power BI? Het is eigenlijk gewoon een andere manier om verbinding te maken met de CDS-gegevens, maar het geeft ons:

  • DirectQuery naar CDS – d.w.z. real-time gegevens (geen verversingen om op te wachten)
  • Beveiligingsrollen in CDS kunnen worden gerespecteerd
  • Relaties passen automatisch in het CDS-schema
  • Veel naamkolommen voor optiesets en opzoekvelden – het is niet nodig om uw eigen kolommen te maken op basis van de ID’s en waarden

Voor meer informatie over het TDS-eindpunt kun je  de volledige details hier lezen. Merk op dat deze optie nog steeds in preview is, dus het wordt nog niet aanbevolen voor productieomgevingen.

Het TDS-endpoint werkt op basis van DirectQuery (live verbinding), dus gebruik dit alleen voor relatief kleine datasets. Naast deze optie biedt Dynamic People geautomatiseerde Data Warehouse-oplossingen voor het geval je een Data Warehouse of andere BI-vereisten nodig heeft.

 

2. Bouw een Canvas App

Bouw een app waarin je een datum kunt selecteren en eenvoudig een adres van herkomst en een adres van bestemming kunt invullen. De Power App berekent vervolgens de route en geeft je aanvullende informatie.

Het mooie van deze oplossing is dat je het Power BI-rapport van je Power App direct kunt vernieuwen. Om ervoor te zorgen dat je deze optie hebt, moet je eerst een Canvas-app maken vanuit Power BI. Let op dat je de Power App vanuit Power BI moet maken, je kunt geen bestaande Power App kiezen en later de verbinding toevoegen.

Hopelijk verandert Microsoft dit in de nabije toekomst, zodat we beide kanten op kunnen ontwerpen.

 

Andere apps

Naast deze oplossing heeft Dynamic People al 2 andere Power Apps gebouwd die we intern gebruiken. Daarnaast hebben we voor onze klanten al verschillende standalone Power Apps gebouwd die vaak zijn ingebed in Dynamics applicaties:

 

Trainingen

Leren hoe je in een dag je eigen app of dashboard maakt? Check dan even onze trainingen pagina.

Interesse om samen met Dynamic People BI-oplossingen te bouwen? Of wil je een zelfstandige Power App maken? Laat dan een bericht achter op stefan.bekker@dynamicpeople.com of bel ons: 020-3032470.