Home / Nieuws / Beheer valuta risicoposities met de FX-manager van Cloud4Commodities (Part 1)
31 maart 2022
Door: Matthijs van Schaick

Beheer valuta risicoposities met de FX-manager van Cloud4Commodities (Part 1)

Risico’s commodity contracten

Een van de risico’s binnen een commodity contract zijn fluctuaties in valutakoersen.. Voorbeeld: Als eurobedrijf koop ik vandaag een product in maart met een verwachte levering in mei en een betalingstermijn van 45 dagen, wat leidt tot een verwachte betaling in mei. Het factuurbedrag is 50.000 USD, de verwachte termijnkoers voor juni is 1.12061 (EUR-USD) wat leidt tot een bedrag van 44.619 EUR. Om jezelf te beschermen tegen koersschommelingen, wil je een koers vastleggen bij een bank of interne FX desk.

Elk bedrijf beheert dit risico anders, het kan worden beheerd op de totale valuta risicopositie, per periode of per contract.

C4C ondersteunt beide opties, de laatste optie geeft  inzicht binnen de valuta P&L per contract. Onderstaand voorbeeld beschrijft hoe C4C de valuta risicopositie op contractniveau beheert.

 

HET BEHEREN VAN DE VALUTA RISCOPOSITIE OP CONTRACTNIVEAU

Tijdens het invoeren van het koopcontract bepaalt de handelaar de aankoopprijs plus alle bijkomende kosten. De verwachte kosten worden handmatig of via vooraf gedefinieerde formules en sjablonen ingevoerd.

In dit voorbeeld heeft de handelaar een risicopositie van 50.000 USD. De forward rate komt uit een tabel die dagelijks via een externe bron wordt geïmporteerd. De forward periode is gebaseerd op de verwachte factuurdatum + plus betalingstermijn van het contract.

De handelaar en de tegenpartij ondertekenen het contract en een FX-verzoek wordt naar de FX-desk van het bedrijf gestuurd.

De FX desk beheert de risicopositie van vreemde valuta. De grootte van de FX desk verschilt per bedrijf van 0,2 fte tot 3+ fte.

Op gezette tijden worden alle FX-verzoeken (kopen en verkopen) verzameld en gegroepeerd per valuta en forward periode.

De FX-desk beslist welke FX-verzoeken worden afgedekt. In dit voorbeeld selecteren we alleen de FX-verzoeken uit het voorbeeldcontract. Na selectie wordt een bankopdracht voorbereid voor verdere verwerking en koppeling met een externe bank.

 

BANKOPDRACHT

De bankorder is een FX-contract verzoek bij een bank. Bij het aanmaken zijn de velden bankreferentie, bedragen en koersen leeg. Na het accepteren van het FX-contractverzoek door de bank, importeren we de overeengekomen gegevens in de bankopdracht.

De koers van deze bankorder wordt bijgewerkt in het overzicht van de verwachte kosten op het gekoppelde commodity contract, zodat de handelaar kan zien dat er op het contract geen risicopositie meer is.

Als er extra kosten worden verwacht na FX-verzoek, kan de handelaar zijn contract wijzigen en een FX-verzoek voor het verschil aanvragen.

 

ABSORPTIE

Het contract is in maart tot stand gekomen en de levering is in mei. De systeemwisselkoersen zijn als volgt opgezet:

Als het volledige contract is ontvangen, is het EUR-  van de voorraad 50.000 USD * 0.892 = 44.600 EUR in F&SCM.

Bij het activeren van de FX manager wordt er een correctie gecreëerd tegen hedgewaarde. In ons voorbeeld is dit 50.000 USD tegen een hedge rate (zie bankorder) van 0,91000 = 45.500 EUR. Dit is ook wat de handelaar wil zien als voorraadwaarde na ontvangst van het product.

 

FINANCIËLE BOEKINGEN

Pakbon boeking, FX hedge correctie via kosten functionaliteit.

VOUCHER

In het Financiële overzichtsscherm van C4C wordt dit als volgt weergegeven:

Het doel van het Financiële overzichtsscherm is om alle extra kosten op leveringen (Inkoop, Transfer, Verkoop) te beheren. Het geeft informatie over de status van de verwachte kosten versus de werkelijk ontvangen facturen, en helpt de gebruiker om de resterende financiële reserveringen vrij te geven aan de verlies en winstrekening. Het wordt niet alleen gebruikt voor FX kosten, maar ook andere kosten b.v. vracht, duty, THC, verzekeringen, etc.

Goederenfactuur boeken

FINANCIËLE VOORRAADWAARDE NA AANKOOPFACTUUR

De overige stappen: looptijd van de bankorder, bankafrekeningen, FX closing en het financiële inzicht van het hedgeresultaat op orderniveau worden in deel 2 van deze blog toegelicht.

Wanneer je vragen hebt over de FX manager of Cloud4Commodities in het algemeen, neem dan contact op met ons.