Home / Nieuws / Als Atlas er niet was, was het leven minder simpel
4 januari 2018

Als Atlas er niet was, was het leven minder simpel

Met Atlas maak je uiterst snel in de vertrouwde Office-applicaties krachtige rapportages uit verschillende databases

Ze was de allereerste op de payroll bij Dynamic People en voelde zich er direct thuis. “Vooral ook omdat de directie – in 2007 twee man sterk – zelf gewoon als consultant meedraaide en dus exact wist hoe het er in het veld aan toeging,” zegt Nancy Hobeck.

Vandaag de dag komt ze nog altijd over de vloer bij klanten van het eerste uur. “Daar zit een deel van onze kracht; we weten klanten en mensen langdurig aan ons te binden. Zo borgen we de kennis en dat is voor onze relaties van grote waarde. Die waarderen onze heldere koers. We waaien niet met alle winden mee, maar maken weloverwogen keuzes en de tijd wijst uit dat die keuzes veelal goed uitpakken. Toen ik hier in 2007 startte, werd er al gewerkt met Atlas als de verbindende schakel tussen Microsoft Office en Microsoft Dynamics AX. Die combinatie werkt nog altijd.”

 

Het is een mooi kat- en muisspel dat zorgt voor een constante doorontwikkeling van het product

“Microsoft schuurt tegen Atlas aan en houdt Atlas scherp door al het goede over te nemen in nieuwe releases. De ontwikkelaars van Atlas zorgen op hun beurt dat ze telkens met nieuwe functionaliteit komen waardoor ze hun voorsprong behouden. Atlas is volledig geïntegreerd in de ribbon bars van de bekende Microsoft Office-omgeving. Het maakt dat je in Excel, Word, PowerPoint en Outlook krachtige rapportages met realtime data uit de Dynamics AX-omgeving kunt maken. Tevens beschik je hiermee over de mogelijkheid om vanuit een Office-omgeving data zoals budgetten, dagboek- en voorraadjournalen te uploaden naar Dynamics AX. Met de gebruiksvriendelijke interface van Atlas zijn alle tabellen uit Dynamics AX te benaderen, maar ook kun je eigen maatwerktabellen in Dynamics AX koppelen met Atlas.”

 

Een onmisbare tool

Nancy Hobeck verzorgde als Microsoft ERP-consultant talloze klantimplementaties. “De installatie wordt door mijn technische collega’s gedaan, ik houd me bezig met het functioneel ontwerp, de inrichting van het pakket, het parametriseren en het optimaliseren van de processen. Voorts verzorg ik een stuk training en after-live support. Atlas is voor mij een onontbeerlijke tool. Het is door de Jaren heen natuurlijk doorontwikkeld, maar in de basis is er niks veranderd. Het bouwt voort op het goede van vroeger en wordt keer op keer verrijkt met meer functionaliteit.

Het is een krachtige tool voor mij als consultant tijdens implementaties en conversies om data eenvoudig te kunnen uploaden naar het ERP-systeem. Een script voorbereiden en testen en dan kun je in één keer tienduizenden records met alle klantinfo uploaden; adressen, klantenbestanden, openstaande posten, beginbalans, alles. Eenmaal live bouw je daarop voort en verrijk je het geheel. Als je datzelfde standaard vanuit de Microsoftoplossing wil doen, dan is dat veel complexer. Het grote euvel daarbij is dat elke tabel apart geüpload moet worden en dat terwijl veel data aan elkaar gerelateerd is, dus dat is een gemiste kans. Het is onnodig arbeidsintensiefs en erg bewerkelijk. Microsoft zit zoals gezegd echter ook niet stil en de nieuwste versie, Dynamics 365 For Finance and Operations Enterprise Edition, kent een nieuw framework dat ook ondersteunt dat je meerdere tabellen tegelijkertijd kunt uploaden.”

Voor wie is Atlas bedoeld?

“Atlas is zeker niet alleen voor consultants, maar bij uitstek ook voor gebruikers ideaal. Dus niet enkel om data te uploaden, maar ook om te downloaden, om eenvoudig informatie uit het systeem te trekken. Het is een zeer gebruikersvriendelijke rapportgenerator.”

 

Atlas of Power BI?

Microsoft heeft met Power BI een state-of-the-art product neergezet. “Maar dat is toch meer bedoeld voor het management,” stelt Nancy. “Power BI voorziet in een geheel andere informatiebehoefte. Voor ad hoc informatie – die je gewoon direct wenst op de werkvloer – werkt Atlas zoveel prettiger. Even een snel overzicht, aangepast aan jouw wensen is met Power BI een pittige exercitie, met Atlas kan iedere gebruiker die een stukje training heeft gehad het gewoon zelf en dat verhoogt de slagkracht van je organisatie. Atlas kan uit verschillende databases, dus uit verschillende bronnen, de informatie halen en samenbrengen in één rapport. Het is heel dynamisch en makkelijk uitbreidbaar.

Het is wat mij betreft niet een kwestie van Atlas of Power BI, in veel gevallen versterkt het elkaar en is het goed om ze naast elkaar te gebruiken. Er is van Atlas een Designer User- en een Standard Userversie en je schaft enkel het aantal aan dat je nodig hebt, dus ook qua kosten is het niet te vergelijken met Power BI. Atlas is heel laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Kijk eens online en zie wat het kan. Je kunt natuurlijk ook gewoon met ons bellen, dan laten we het zien en gaat het echt leven. De kans is groot dat je overstag gaat.”